Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2015 23:10 - Лечебно Дао на Мантак Чия
Автор: turningthewheels Категория: Хоби   
Прочетен: 3656 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.06.2015 20:44


     Здравейте,
     Както обещах след "Петимата тибетци" ще започна в моя блог да ви разказвам различни аспекти от системата на гранд майстор Мантак Чия - Лечебно Дао. Ако Петимата тибетци за някои може би приличат по-скоро като класически йога упражнения, където се изисква тибетско килимче, то тук ще говорим занапред за Даоиска йога или Цигун (китайска система за здраве). При Даоиската йога акцента е пак здравето на първо място, но упражненията й не са обвързани със сложни пози, което ги прави още по-достъпни и привлекателни. Най-важното условие е гърба да е изправен, а това може да се постигне и докато се стои на стол. Нищо сложно до тук.
     През 1978 година гранд майстор Мантак Чия пренася и разпространява тази негова система на Запад. Първите му ученици днес самите те вече са Майстори. Обучил е и множество инструктори на различни нива. Всеки знае, че когато се "черпи вода директно от източника" е най-добре. Представете си в какви тънкости и подробности са просветени и как са имали щастието и възможността да попитат лично, това кара косата ми да се наелектризира. Защото са били по-близко до знанието. В България има официален сайт http://taobg.eu/ на Universal Tao Bulgaria с такива сертифицирани инструктори по Лечебно Дао. Периодически се организират и семинари и занимания с водещи чуждестранни лектори - други изтъкнати ученици на Мантак Чия.
     За тези от нас, които нямат възможност да посетят някой негов семинар, или на негов ученик поради отдалеченост или липса на време и средства, остават следните два варианта. С тях наистина по-бавно ще се сглоби мозайката от знание, но при желание и упоритост нищо не е невъзможно (поне за по-ниските нива на Лечебно Дао):
     1. Книги преведени на български език:
     а) На Мантак Чия: "Събуждане на лечебната енергия чрез Дао", "Даоски методи за трансформиране на стреса в жизненост - Вътрешната усмивка & шестте лечебни звука", "Даоските тайни на любовта: култивиране на мъжката полова енергия", "Сексът на многократният оргазъм - Даоистка сексуална алхимия" (последните две книги се препокриват в много случаи).
     б) на Ерик Стивън Юдлав - един от най-изтъкнатите негови ученици. Страхотен шедьовър "Ръководство по даоистка йога и ци гун", последващ от "Даоистка Йога и сексуална енергия".
     2. Множеството онлайн видеа и семинари през годините на гранд майстор Мантак Чия достъпни в сайтове като youtube.com
     В книгата "Даоските тайни на любовта: култивиране на мъжката полова енергия" се казва цитирам: че "Мантак Чия вижда своята роля като учител, който помага на своите ученици да поемат отговорността за себе си, чрез развиването на своята Ци енергия. Той подава Ци (или "шакти") на своите ученици, само за да получат по-ясно усещане за това, което трябва да развият и за да отхвърлят всякакви отношения на емоционална зависимост. Себе си описва като водещ шофьор на керван от автомобили. "На всеки ученик мога да предоставя пътна карта, комплект с инструменти и инструкции за това, как да поправи колата си. Потегляме всички заедно, като си помагаме и уважаваме, до колкото е възможно, по време на пътуването. Но в последна сметка всеки трябва да го извърши сам. Някои ще грохнат по пътя, ще се загубят или ще изберат друг маршрут. Някои могат да открият по-добър път от този, който аз съм нанесъл на картата. Като учител не мога да предложа нищо повече от карта, инструменти и точни инструкции за сигурно пътуване".
     От къде започнах аз - започнах с книгите на Мантак Чия "Събуждане на лечебната енергия чрез Дао", ""Даоски методи за трансформиране на стреса в жизненост - Вътрешната усмивка & шестте лечебни звука". Те формират първото ниво и базовите знания в системата на Лечебно Дао. Първата книга се занимава с отварянето на Микрокосмическата орбита, а втората акцентира върху други 2 древни и извънредно мощни и полезни за здравето даоски техники - Вътрешната усмивка & шестте лечебни звука. Трябва да си призная, че първата книга ми се стори малко суха в началото. Някак си я смятах за претупана. Това че не бях узрял съвсем за знанието си е моя вина.
     Затова си купих и както казах страхотния шедьовър "Ръководство по даоистка йога и ци гун" на Ерик Стивън Юдлав. Той е един от първите ученици на Мантак Чия и на разбираем български език ме отведе на места, за които не съм и сънувал. Тази книга според мен е абсолютно задължителна отправна точка в системата на Даоиска йога и Цигун. Тя се занимава с отварянето на Микрокосмическата орбита, с Вътрешната усмивка & шестте лечебни звука, но добавя и много още, като например: Системи за енергийни упражнения (от рода на Петимата тибетци) като ""Осемте къса коприна"", ""Дао Ин"", ""И Дзин Дзин"", Ци масаж... Включва и информация от книгата на Мантак Чия "Даоските тайни на любовта: култивиране на мъжката полова енергия". Т.е. занимавайки се по системата на Ерик Юдлав, ще вземете както най-доброто от първите две книги на Мантак Чия, но и ще научите и овладеете основните фундаменти от 2-рото ниво в Лечебно Дао - с акцент към обуздаване, контролиране, трансформиране и извисяване на сексуалната енергия (2-те книги които се препокриваха в много случаи).
     Аз ви препоръчвам "Ръководство по даоистка йога и ци гун" на Юдлав, като успоредно черпите знания както от изброените по-горе книги и онлайн видеа на Мантак Чия. Прекрасно знаете, че в една книга или семинар не може да бъде обхванто и казано всичко. Но от тук някои аспекти, от там други и "възела се разплита".
     Интересно е, че ако не се лъжа и разказвам правилно, че през 1992г му е дадена титла за даоиски лечител на годината, защото бил излекувал много хора. В един семинар (за шестте лечебни звука) Мантак Чия разказа това, но сподели, че физически не е излекувал никой конкретно. Неговите обаче древни, лесни, достъпни и работещи техники обаче са повлияли положително на много хора, които постепенно са се освободили от някои болести и състояния и докторите са били измунени от промяната на пациентите си. От тук и приза с признание към дейността му на Световната Цигун организация..          Тренировките по системата на Лечебно Дао не отнемат много време, разбира се първо трябва да се овладеят практиките. Когато това стане, всяка свободна минута през деня, може да я използвате за тренировка. Не е задължително вали-гърми да отделяте време за целият комплекс. Да се овладеят всички и особено висшите нива на Даоиската йога отнемат години и ако можехте да практикувате и по 24 часа, пак  нямаше да ви стигнат. Затова Мантак Чия дава съвет да се съсредоточим върху наистина важните фундаментални неща, а другите да ги правим между другото. Фундаментални даоски техники в една тренировка разбирам Микрокосмическата орбита, с Вътрешната усмивка & шестте лечебни звука. Ако добавите и някаква система за огъвкавяване на тялото като "Петимата тибетци" или "Осемте къса коприна", ще се чувствате още по-прекрасно. Ако овладеете и тайните сексуални практики, с които да спре изтичането на ненужна енергия - направо ще се преродите. Дори и да спрете до тук, ще сте направили огромна крачка в сравнение с нивото на което сте. Ето това харесвам на Юдлав, говори и обяснява разбираемо в книгите си. Като например той казва, че когато даоиските техники са овладени, те стават наше притежание за целият ни живот от тук насетне. И където и да отидем по света, можем да ги вземем с нас, защото са нещо нематериално      Следващ бъдещ пост: Шестте лечебни звука
     Благодаря, че бяхте с мен!
     turningthewheels
image



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: turningthewheels
Категория: Хоби
Прочетен: 26545
Постинги: 9
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930